Eczema dan Probiotics/Prebiotics

Friday, October 14, 2016
Hai uols!

Kembali bersiaran. Harini nak share macamana si budak Nuh tu dah eczema free sekarang. Lepas guna steroid krim yang tak guna ittew, dah mati kutu sebenarnya nak buat apa. Tiap-tiap hari lah nangis sebab tak sanggup tengok anak menggaru sampai berdarah. Habis cadar berlumuran darah hari-hari. Pergi mana-mana mesti orang tanya, "Kenapa anak tu? Tak bawak pergi klinik ke?" Kecik hati iols tau! Dah nama anak. Mestilah la dah usaha kan. 

Then ditakdirkan satu hari, join group eczema dekat FB. Rupanya steroid tu memang musuh dalam selimut. So baca punya baca, salah satu benda yang disuggest ialah Probiotics dan Prebiotics. Konsepnya, eczema ni ada kaitan dengan gut (usus). Bila gut tak sihat, jadilah eczema. So, terus lah zassss cari Probiotics. Pergi Caring Pharmacy.

Lacto 5 

Harga dalam RM40 kalau ada offer untuk 30 bijik. Sebab masa tu Nuh baru 8m, jadinya mama la makan hari-hari so dengan harapan bakteria baik ni akan go through breastmilk kan. Lepas seminggu consume Probiotics, Nuh membuang lancar dan eczema nya ada improvement (tapi sikit jelah). Takpa. Pelan-pelan kayuh orang kata. Sekurang-kurangnya makin baik. Bukan makin teruk kan. 

Baca lagi, kata kena consume Prebiotics pulak. Yelah. Ni bakteria baik. Mesti la dia nak makanan juga kan. Prebiotics ni kiranya makanan untuk bakteria baik la. Tengok dalam group orang suggest Gum Arabic ataupun ada yang panggil Al-Manna. Yang ni beli kat Mahnaz. Online pun ada. Ada yang better grade tu mahal sikit la dalam RM150. Mestilah khasiat dia lagi bagus kan. Price pon lain katanya. At the same time, sumber prebiotics lain adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Garlic pun ya jugak rasanya. 

Jadinya kalau anak or sesiapa ada eczema, boleh try probiotics, tapi jangan letak dalam air panas tau! Nanti mati pulok bakteria nya.

Nuh Anaaqi's birth story

Saturday, October 1, 2016
Hai uols!

Okay kali ni birth story Nuh Anaaqi pulak. Mengandungkan Nuh masa Kakak Sophie umur 5 months. Ye, mujur tak terburai je perut iols. Tak sampai setahun pun lagi. Tapi sebab checkup dekat private, doctor pun tak berapa membebel la. Dah benda dah jadi pun. What you can do kan. Rejeki Tuhan nak bagi. 

So sepanjang pregnancy kena jaga-jaga takut rupture. Previous scar pun tak sembuh lagi. Jangan jadi macam saya please. Macam biasa la time pregnant kalau tak heartburn tak sah. Dari start 4 months pregnant pun dah solat duduk. Memang tak larat sangat. 

Sampai 8 months pregnant checkup semua kat Shah Alam. Kali ni pilih Unisains juga tapi under Dr Akram. Sempat checkup sekali je rasanya. Eh, ke dua kali. Sebab nak elective czer kan. So, checkup and pilih date jelah. Masa tu pilih 25 December 2014. Sebab semua orang cuti and papa confirm cuti juga. Papa kan busy kalah menteri.

Seminggu sebelum czer baru kedek-kedek balik kampung. Takut juga tetiba sakit perut kan. Tak pasal-pasal jadi emergency czer pulok. Tapi dah namanya anak memang takkan muat nak keluar. Memang sampai ke sudah takda tanda-tanda nak bersalin. Masa Dr. Akram scan few days before czer tu, baby dah 3.6kg. Masa tu baru 38 weeks ye. Terus doctor suruh czer cepat. Kalau tunggu 40weeks atau pun 41 weeks macam kakak, mau 4 kg lebih ni. 

Warded 24 Dec 2014 lenggang kangkung jela. Pergi kaunter usains, then di suruh ke Wad Akek. Duduk bilik no berapa tah, tak ingat. Bilik nya kalau boleh bagi bintang, bagi 5/10 sajork. Aircond nya hidup segan mati tak mahu gitew, dan biliknya sempit ya amat. Kalau orang nak nunggu, muat sorang dua jela kot. Tapi takpala. Temporary je. Nanti pindah masuk Wad 2 TD.

Kaunter Unisains

Ambil barang-barang dalam kereta, lepastu suruh adik-adik balik dulu. Tinggalkan barang baby semua dalam kereta sebab takda parking. Jauh nak angkut. Lagipun sepatutnya Ummi and the rest akan datang the next day before masuk OT. Tinggai lah kami laki bini je kat wad malam tu. Malam tu punya la tak lena tidur. Teringatkan anak dekat rumah campur takut nak czer. Mujur tak naik darah. 

Sekali kan, malam tu tetiba banjir uols. Air sungai Kelantan melimpah. Lepas subuh semua orang nak datang hospital dah tak boleh. Huwaaa. Pukul 8.30 a.m. ni nak czer. Rasa stress teramat sangat. Barang baby semua dalam kereta. Baju sehelai pun takda. Adoyai.

Lepas siap je czer, berlari-lari Encik Suami pergi beli barang baby. Baby keluar takda diaper pastu kena balut dengan kain hijau hospital tu je. Haha. Kesian Nuh! By tenghari dah start sakit dah. Waduh waduh. Lagi sakit dari first czer! Tobat weh tobat. Rasa nak telan pain killer selori. Last-last mintak Pethidine. Favourite betol Pethidine ni. Lepas dapat tu, Ya Allah. Leganyaaaaa..Siap cakap kat Encik Suami, "Okay bye. Nak tidur".  

Petang tu Ummi call cakap dah takda electricity sebab banjir makin teruk. Rasanya 2014 tu banjir paling teruk in history sejak berpuluh tahun kot. Risau kat anak dekat rumah. Campur sakit czer lagi. Mujur tak meroyan je oiii. Malamnya lepas tengok macam okay takda complication, baru ditolak ke Wad 2 TD.











Siapa-siapa nak beranak kat Unisains Husm memang recommended. Wad dia besar sungguh. Nak bawak sekampung tidur dalam wad pun takpa. Nurse pun baik-baik je. Tapi masa banjir tu tak cukup staff. Kesian tengok nurse terkejar-kejar. Day 3, dah boleh discharge tapi tak boleh balik sebab laluan nak balik rumah tu still banjir. So, dah 3 hari tak jumpa Sophie. Dah lah bergelap 3 haritu takda electric. Takda air. Kesian sungguh. Kami pun kesian juga. Takda arah tuju. Last-last menumpang dekat madrasah sepupu Encik Suami yang nearby. Day 5 baru dapat jumpa every body. Masa tu rasa macam jejak kasih sungguh!

Taktau lah day berapa dapat balik rumah sebab tunggu ada electricity time tu. Lama jugak berkampung dekat madrasah tu. Day 7 tu Encik Suami nak gi JPN nak daftarkan nama tapi nama pun takda lagi. Hahaha. Mama kusut adik. Banyak benda nak fikir dan risau. Lepastu kena spinal headache okayyyyy. Tak kelakar langsung. Jadi ingat ya. Lepas czer jangan gedik nak bergerak banyak. Pesanan untuk diri sendiri jugak ni. Eh, nama tadi kan. Sempena peristiwa banjir besar, dapat lah nama Nuh sempena nama nabi Nuh gitew. Last minute punya nama tu.

Okay dah habis cerita Nuh. Adik Nuh bila pulak. Kahkahkahkah. Kau tak serik ke Amalina? Serik dah woi. Beranak czer ni sakit ya hampunnnn...

p/s: Total cost elective czer tahun 2014 rasanya dalam RM5.4k kot. Checkup dalam Rm180. Sekarang tak sure la.

Eczema dan steroid

Wednesday, September 28, 2016

Hai uols!

Kembali bersiaran katanya. Okay kali ni nak membebel pasal eczema. Nuh was diagnosed with eczema when he was 8 months old. Masa tu ingat rash biasa je la kan tapi makin lama makin teruk. Sampai berdarah-darah. Masa tu mama kan kurang cerdik sikit. Pergi klinik, doctor bagi ubat sapu. Gigihlah sapu. Mula-mula memang wow sangat. Cepat sangat baik. Tapiiii.. ku sangka panas hingga ke petang gitu. Lepas sapu steroid, eczema makin merebak ye tuan tuan dan puan puan. 



Krim steroid based yang Nuh dah guna

Menyesal sangat-sangat lepas dah guna tu. Sebab kulit dah dapat Topical Steroid Addiction dan ended up with Topical Steroid Withdrawal.

"Topical Steroid Withdrawal or Red Skin Syndrome may be a relatively rare and under recognized condition, but the significant impact on people suffering from this condition is all too real. There is a range of clinical presentations and symptoms. In general, people with TSW have red, itchy, dry and burning skin that affect small areas to nearly the whole body. Depending on the stage and time course of TSW or RSS, some patients will have significant itch and burning sensations that compel them to scratch almost incessantly for relief."
Further info can be retrieved here 

So, mommies, kalau anak eczema, please please please kalau boleh jangan opt for steroid cream. Kesan long term nya sangat dasyat. Memang nampak magic mula-mula. Lepas tu hazabbbbb...



 Post steroid. Poor baby!

P/s: Sekarang dah eczema free. Alhamdulillah.




Sophie's Birth Story (Part 2)

Tuesday, June 28, 2016
Hai uols!

Kembali bersiaran. Anak-anak tidoq. Boleh la mengadap PC lama-lama. Okay berbalik pada birth story. So due si Sophie ni 31 October 2013 sepatutnya. Sebulan sebelum due dah siap-siap balik kampung sebab takut terberanak kat Shah Alam. Masa tu dah resign. Jadinya nak balik awal pun takda hal la.

Plannya nak beranak dekat Unisains under HUSM. Kiranya Unisains ni private wing under HUSM. Masa tu pilih satu Prof ni untuk check up and untuk deliver nanti la. Sempat la 3 kali checkup masa tu. Sekali checkup RM160 (masa tahun 2013). Sekarang tak tau lah. Sampai 40 weeks, scan baby berat 2.8kg. Padan lah dengan mabuk ketum sepanjang 40weeks tu. Doctor bagi masa extra 10 days lagi sebab takda tanda-tanda nak beranak pun.

After 10 days, jeng jeng jeng. Masih tak beranak. Sedap sangat duduk dalam perut mama ni ha. Pergi hospital kedek kedek. Ingat nak mintak induce dah sebab dah tak larat sangat. Sekali doctor cakap nak tunggu lagi. Biar betol woiii. Dah hangin dah masa tu. Dia siap cakap "Awak nak kena czer ke? Induce ni biasa end up czer". Hamboih doctor. Mulut boleh tahan. Pulak tu masa tu bilik kosong takda. Lagi la hangin aku. Bayar check up mahal-mahal bilik takda. The clock is ticking ni. Dah past due date 10 hari dah.

Last-last call Kota Bharu Medical Centre (KBMC). Kebetulan kenal lah jugak dengan gynea kat situ. Pergi la KBMC pulak. Lebur pulak duit check up. Habis RM400++ untuk check up sahaja. Tambah hati sakit lagi. Jumpa Doctor, dia buat VE. Jalan tak terbukak pun lagi. Takda sign langsung. Masa tu dah petang. So decide nak induce esoknya jelah.

Balik rumah, tiba-tiba ada bloody show! Hoyeah. Ada tanda-tanda nak bersalin dah ni. Contraction tak berapa rasa pun. The next morning bila check, baru terbukak 3cm. Semalaman  tu baru 3cm? Homaiii. Doctor pun cakap takpala. Tak payah induce since dah 3cm. Lepas Zohor, tengok-tengok baru 4cm. Slow sangat progressnya! Doctor pun decide untuk induce through drip lah cepat sikit katanya.

Terus tolak masuk Labour Room. Mintak epidural tak dibaginya. Siap cakap macam cool je 3cm takda apa-apa. So, awak boleh tahan sakit ni. Doctor pun bagilah pethidine (cucuk bontot lah uols) je. Lepastu terus rasa lalok dan tidur. Apa orang cakap masa tu tak peduli dah. Lena sungguh tidur. Dalam 2 jam jugak tidur rasanya, Bangun-bangun doctor check dah 6cm tapi masa tu sakit macam haperrrrr dah. Memulas-mulas perut. Nak putus pinggang rasanya. Nak gerak lebih-lebih tak boleh sebab ada mesin CTG tu melekat kat perut. Seksa woi seksaaaa...


Masa baru 3cm. Siap boleh main handphone derrr. Tapi lepastu, rasa nak suruh semua orang diam termasuklah cicak! 


Masa 6cm tu dah maghrib rasanya. Tunggu Encik Suami tak sampai-sampai. Flight delay katanya. Masa tu dah mengucap dah. Rasa macam hujung nyawa dah. Nama pun induce weh. Dia paksa juga contraction tu. Bila dah 8cm, rasa nak teran lah pulak weh. Sambil sedut gas tu, sambil mengucap. Sambil tu jugak zikir Nabi Yunus. Pastu ada masa keletihan duk main contraction je, siap tertidur kejap. Lalok pun ada sebab asyik sedut gas tu. Ntah apa la cakap merapu-rapu dah.

Lepastu dah 10cm, masa nak untuk PUSH. Push kan main. Nurse semua jadi pompom girl. Dengan Encik Suami sekali. Dekat sejam weh push. TAK KELUAR OKAY! Ini tidak kelakar. Apalah yang susah sangat nak keluar. Doctor dah masuk dua-dua tangan dah ni. Sekali dia cakap, "Bentuk curve tulang ni macam lain ni. Tak boleh normal ni. Cuba push sekali lagi. Kalau tak boleh, kena czer". Masa tu push bersungguh-sungguh lah. Tapi memang tak keluar la. Dah memang tak muat. Huwaaaa. Sakit contraction dah seharian, kena czer pula. Dugaan sungguh!

Kena la tolak masuk OT. Bayangkan masa tu tengah sakit contraction lagi, rasa macam lambatnya masa berlalu. Sakitttt. Siap push berkali-kali sementara tunggu OT ready. Masa nak cucuk ubat tahan sakit pun, siap cakap "Kejap, kejap..nak terannnnn", Hahaha. Rasa kepala bengong dah sebab sedut gas banyak sangat.

11.23 p.m. lahirlah makcik kecik nama Sophie Iris Fatima. Jangan nak komplen kenapa nama dia panjang. Kau tak nampak dugaan aku nak beranak campur mengandung tu. Biar worth it la. Hohoho. Recovery was okay la. First day nurse mandikan sebab ada tiub air kencing tu lagi. Tak boleh bangun. Lagipun tak boleh gerak kepala banyak. Nanti sakit kepala @ spinal headache kesan bius tu. Second day, dah buang dah tiub air kencing. Merasa la kau pergi tandas seret kaki. Sakit woiiii. Rasa nak terburai perut. Indescribable sakit tu. Kalau boleh makan pain killer setong, confirm aku makan. Huiii. Sakittt.


Sophie Day 1


Day 4 dah boleh keluar spital tapi kuning lah pulak Sophie. Masuk spital gomen pulak. Adoi. Dah la sakit tempat czer, kena jaga sendiri pulak baby. Masa tu baby takmo breastfeed pulak. Spital gomen kan tak bagi bottle feed. Stress sungguh masa tu. Dengan baby asyik nangis je. Mujur tak depressed je. Mujur la sehari je warded. Lega!



Okay dah habis cerita Sophie Iris Fatima. Lepasni Nuh Anaaqi pulak. Yang tu lagi sadis. Harap-harap rajin nak mengarang panjang-panjang lepas ni.

Sophie's Birth Story (Part 1)

Friday, June 24, 2016
Hai uols!

Dah June kan. Hahahaha. Ni jenis setahun 3 kali blogging ni. Awal tahun, tengah tahun, lepastu akhir tahun. Nak find time nak blogging tu Ya Allah, rasa mencabar betul. Nak nak kalau anak-anak asyik bergantung la dekat kaki. Masak yang sepatutnya siap sejam pun jadi 3 jam.

Okay entry kedua untuk tahun ni nak cerita pasal Sophie punya kisah kelahiran ni. Saja lah buat kenangan hari tua nanti (read: peringatan supaya jangan beranak lagi!).

Masa mula-mula pregnant kan si Sophie ni ada lah complication sikit. Bleeding. Sebab masa tu letih agaknya. Musim exam. Kena jaga exam banyak jalan kan. Lepastu kena angkat exam scripts beratus-ratus. Tapi takda choice kan. Takkan asyik nak mintak tolong orang je. Nanti orang menyampah pula.

Masa 11 weeks gitu, pergilah scan. Bila doctor scan, nampak kantung macam bentuk abnormal. Size baby pun macam takda development. Masih size 9 weeks. Doctor cakap maybe missed miscarriage. Heartbroken sangat time tu. :(

Lepastu pergi another clinic check dengan doctor lain. Doctor cakap benda yang sama. No heartbeat. The baby stopped growing. Rasa gelap dunia time tu. Doctor pun suggest buat D&C. Tapi tetap lah taknak terima kenyataan kan. Saja tak pergi hospital lagi. Nak biar rasa perasaan pregnant tu lagi. Dua minggu jugaklah tunggu then decided untuk seek for another opinion. Pergi la Salam Medical Centre. Appointment dengan Dr Siti Mariam.

Scan kalini guna rod pulak. Bukan scan golek golek atas perut tu tau. Ni yang masukkan rod ikut bawah tu. Sorry TMI! Sekaliiii.. bila doctor scan, nampak heartbeat. Sangat kuat degupannya! Ya Allah, masa tu rasa nak melompat. Syukur sangat-sangat. Ada rezeki kami lagi.

Lepastu mula la episod placenta previa la pulak. Placenta duduk bawah. Sebab banyak berdiri dan buat kerja berat la kan. Mana ada orang bagi lecture sambil duduk oi. Mujur la masa 7 bulan placenta naik sendiri. Selalu pujuk baby cakap tolong la tolak 'kawan' dia tu naik atas.

Mabuk toksah kira la. Sampai 7 bulan berat tak naik sangat, siap turun lagi. Last last naik la 1kg. Heartburn paling azab sekali. Solat memang tak boleh sujud. Solat duduk je. Kalau sujud je, siap la. Malam tu confirm tak boleh tidur. Pedihhh.. Berbotol-botol Gaviscon tu habis. Tidur memang tak boleh baring. Kena tidur dalam keadaan duduk. Banyak betul dugaan mengandungkan si Sophie ni.



Nah. Belanja gambar dalam perut satu! Muncung boleh sangkut hanger baju!

To be continued. Jangan tanya bila. Harharhar.

Bismillah

Tuesday, January 5, 2016
Hello people!

Tahun baru. Blog baru. Azam masih yang lama. Hahaha. Last post masa mengandungkan si Sophie. Sekarang Sophie siap ada adik dah.

Nanti ada masa boleh cerita pengalaman beranak yang agak ngeri tu. Terus rasa taknak beranak dah. Traumaaaa..